Τρίτη 1 Ιουνίου 2010



ΤΎΠΟΙ ΔΟΝΤΙΩΝ Τα δόντια είναι σημαντικά για το μάσημα, το δάγκωμα και την ομιλία। Υπάρχουν διάφοροι τύποι δοντιών μέσα στο στόμα μας, που ο καθένας εκτελεί ία διαφορετική εργασία:
Κοπτήρες:Είναι τα μπροστινά δόντια, τέσσερα πάνω και τέσσερα κάτω। Είναι τα πρώτα που εμφανίζονται στα μωρά άλλα και τα πρώτα που αλλάζουν। Χρησιμοποιούνται για το πιάσιμο και το κόψιμο της τροφής।
Κυνόδοντες:Είναι δίπλα στους κοπτήρες, ένας στην κάθε πλευρά του στόματος πάνω και κάτω (συνολικά τέσσερις)। Είναι αιχμηροί για να μπορούν να σχίζουν την τροφή।
Προγόμφιοι:Είναι τα επόμενα δόντια πίσω από τους κυνόδοντες, δύο σε κάθε πλευρά, πάνω και κάτω(συνολικά οκτώ)। Δεν υπάρχουν στα πρώτα δόντια των παιδιών αλλά εμφανίζονται μαζί με τα μόνιμα।Αντικαθιστούν τους βρεφικούς γομφίους, όταν αυτοί πέφτουν μετά τα εννέα έτη. Οι προγόμφιοι είναι τετράγωνοι και συνθλίβουν την τροφή।
Γομφίοι: Είναι μεγάλα, τετράγωνα δόντια μασήματος στο πίσω μέρος του στόματος। Οι πρώτοι γομφίοι εμφανίζονται στην ηλικία των έξι , ένας σε κάθε πλευρά του στόματος, ενώ το επόμενο σετ εμφανίζεται στην ηλικία των १२ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου